Pages

Monday 20 June 2011

Puff serunding daging

Sebelum tidur sempat juga saya masukkan n3 terakhir untuk hari ni . Lagi satu resepi mudah nak dibuat dan puff serunding ni memang sedap . Saya buat puff ni sebagai juadah untuk berbuka puasa hari ni . Ada puff blueberry yang manis untuk anak-anak dan juga puff serunding yang pedas untuk saya dan suami . Buat sendiri puff ni lagi jimat belanja dan puas la makan...


BAHAN-BAHAN :

Pastry puff ready made - brand KAWAN
Serunding daging secukupnya
sebiji telur campur satu sudu kecil susu-pukul

CARA MEMBUATNYA :

Ambil sekeping kulit puff pastry , pada satu bahagian pastry ni dikelar-kelar dengan pisau . Pada sebelah bahagian yang tidak dikelar diletak dengan serunding daging secukupnya . Lipat kulit pastry ni secara perlahan-lahan supaya bercantum dan menjadi bentuk segitiga macam gamabr di bawah ni .

Tekan tepi pastry dengan garpu supaya kedua-dua keping pastry ni melekat serta bercantum dengan elok . Sapu sedikit telur atas pastry.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga pastry menjadi kuning keemasan, Sejukkan atas jaring sepenuhnya sebelum dihidangkan.


Ready untuk dimasuk ke dalam oven....

No comments:

Post a Comment