Pages

Monday 28 November 2011

Pizza topping sosej n sos krim keju

Selalunya bila masak pizza saya akan guna sos bolognese untuk topping pizza . Hari saya masak pizza dengan topping sos krim keju dan sosej ayam , yum yum cukup sedap syukur alhamdulillah..

Yummy sedap sangat , anak-anak saya tak habis-habis cakap pizza ni sedap sebab banyak cheese...

BAHAN DOH PIZZA
250 grm tepung protein tinggi
1 sudu butter
1 sudu yis
1 sudu susu tepung
1 sudu shortning
1/2 sudu teh garam halus
3/4 cawan air suam - jika kurang baru tambah
CARA MEMASAK :
UNTUK DOH :- Bancuh yis serta gula dengan 2 sudu besar air suam , kacau rata dan tunggu berbuih. Gaul garam , susu tepung hingga sebati/rata kemudian buat lubang dibahagian tengah tepung , tuang bancuhan yis dan air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh . Uli hingga lembut dan masukkan shortening kemudian masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan tidak melekat pada jari (kena uli lama juga anggaran 10-15 minit) . Jika doh agak melekik masukkan sedikit saja tepung dan gaul lagi sehingga mesra . Doh yang dah cantik diuli menjadi bentuk bulat dibiarkan rehat di dalam bekas kemudian tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 40 minit atau hingga naik sekali ganda.

Bila doh dah naik cantik , tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan udara dan uli sikit lagi kemudian doh ni boleh la di canai dalam anggaran setebal 0.5 cm dan diletak diatas tray pizza dan gunakan jari je untuk meleperkan doh , saya tekan je guna jari sampai doh menutupi seluruh pemukaan tray pizza, senang je . Cucuk pada seleuruh pemukaan doh dengan garfu dan bakar doh pada suhu 180`C selama 10-15 minit . Bila doh dah masak keluarkan dan ketepikan sekejap bagi sejuk sikit .


BAHAN UNTUK SOS TOPPING :
500 ml susu full cream dlm kotak
3 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil minyak zaitun
parutan keju cheedar secukupnya
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya

CARA MASAK SOS :


- Gunakan api dapur sederhana . Masukkan semua butter dengan minyak zaitun ke dalam periuk dan panaskan periuk kemudian masukkan semua tepung gandum dan kacau bahan-bahan ni sampai la tepung gandum bertukar warna kekuningan dan masak .

-Dengan cepat terus masukkan susu dan kacau dengan laju supaya sebati . Kemudian masukkan semua keju cheedar serta serbuk black pepper ke dalam periuk dan kacau sebati . Jika kurang masin baru masukkan garma secukup rasa .

-Terus kacau sos dan guna api dapur sederhana besar serta biarkan sampai sos masak serta menjadi pekat , tutup api dapur bila sos dah masak .
Ini la sos krim keju yang sangat sedap yum yum...

CARA NAK MASAK PIZZA :


Sapu sos secukupnya atas pemukaan doh tadi , kemudian boleh la susun kepingan sosej , bawang . Ikut pada selera kita nak letak banyak mana sos dan topping lain .


Akhir sekali taburkan cheese monzarella serta cheedar secukupnya . Masukkan pizza ke dalam oven dan bakar selama 30 minit pada suhu 180 darjah celcius atau sehingga topping masak kekuningan .


Begini la rupa topping pizza yang baru masak cukup-cukup sedap yummy..

4 comments:

  1. Nannie, mintak sekeping.....lol, nampak sedap :)

    ReplyDelete
  2. to yummylittlecooks,
    ambil la banyak keping pun boleh hihihi , tq ya dtg blog saya ni

    ReplyDelete
  3. SANGAT MENARIK TGK CREAM KEJU PUN DAH TELAN AIR LIUR.......

    ReplyDelete