Pages

Sunday 4 May 2014

Masak lemak putih rebung & udang

Alhamdulillah


BAHAN-BAHAN:

1 batang rebung madu - ambil yang lembut
500 grm udang
santan kelapa - secukupnya
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1-2 keping asam keping
garam secukup rasa


CARA MEMASAK :

Bersihkan rebung madu dan potong ambil bahagian rebung yang lembut sahaja . Bersihkan udang kemudian di tos dan ketepikan dulu . Bawang merah dan putih ditumbuk lumat , titik serai dan bersih daun kunyit serta di siat ambil daun dan buang bahagian tengah yg keras . 

Masukkan santan , semua bawang , serai , asam keping dan daun kunyit ke dalam periuk . Biarkan sampai kuah hampir mendidih dan boleh la di masukkan semua rebung dan garam secukup rasa , sekali sekala kacau sampai rebung masak serta empuk .  Masukkan semua udang dan garam secukup rasa serta kacau , bila udang dah masak boleh la ditutup api dapur .

No comments:

Post a Comment