Pages

Sunday 4 May 2014

Sarapan - lempeng cicah kari

Pagi Ahad yang sangat tenang dengan cuaca yang mendung , alhamdulillah . Awal pagi lagi saya dah plan nak masak lempeng untuk sarapan sebab teringatkan ada baki kari ikan tenggiri semalam . Bahan-bahan yang diguna tak banyak dan senang nak bancuh adunan lempeng ni dan guna la pan fry non stick untuk memudahkan proses masak . Saya tambah serbuk kunyit dalam adunan lempeng untuk warna yang lebih menarik . Selesai masak anak-anak dah siap tunggu di meja makan so apa lagi jom makan , alhamdulillah untuk rezeki kami pagi ni ^_^



BAHAN-BAHAN :

2 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 cawan air - boleh tambah jika adunan terlalu pekat
Sedikit garam - secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit - optional tak letak pun ok je

CARA MEMASAK :

Masukkan semua tepung bersama air, telur , garam dan serbuk kunyit dalam bekas yang sesuai dan kacau sampai sekata .

Panaskan frying pan dan masukkan sedikit minyak . Ceduk sesenduk adunan dan ratakan dalam frying pan dan biarkan lempeng masak seeloknya guna api dapur yang kecil . Bila dah masak balikkan lempeng ni dan biarkan kedua-dua belah lempeng masak dengan elok . Kalau nak garing masak la lempeng ni lebih lama tapi jaga jangan sampai hangit pula . Bila dah masak boleh la diangkat lempeng ni . Ulang proses masak sampai habis adunan tepung ni .

No comments:

Post a Comment