Pages

Sunday 11 May 2014

Tumis sambal belacan kacang bendi

Alhamdulillah sedap , bendi dari laman terus di masak yum yum . fresh from my garden .


BAHAN-BAHAN :

15 kacang bendi
1 biji telur ayam saiz besar
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :

3 biji cili merah
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil belacan bakar
2 sudu besar udang kering

CARA MEMASAK :

Bendi dibersih dan dipotong kecil . Panaskan dalam 4 sudu besar minyak masak dan tumis semua bahan yg ditumbuk lumat tadi .Kacau semua bahan dan biarkan masak sampai wangi . Jika sambal nampak kering tambah sedikit lagi minyak . Kemudian masukkan telur dan terus kacau dan bair sampai telur masak . Masukkan semua bendi , garam secukup rasa dan jika perlu maskkan sedikit saja gula . Kacau semua bahan sampai bendi masak . Jangan masak terlalu lama nanti bendi jadi lembik dan sedap dimakan . 


1 comment: