Pages

Monday 21 July 2014

Pajeri nenas


BAHAN-BAHAN :

1 kg buah nenas masak ranum 
4 cawan santan - boleh tambah atau kurang
1 genggam udang kering
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
1 peket serbuk kari daging
2-3 camca besar kerisik
gula dan garam secukup rasa

CARA MEMASAK :

Bersihkan nenas dan potong ikut saiz yang sesuai . Basuh udang kering dan di tumbuk hancur jangan sampai lumat .

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan semua bawang + halia , kulit kayu manis , bunga lawang dan bunga cengkih . Kacau semua bahan dan masukkan udang kering . Kacau sampai bawang menjadi layu dan terus di masukkan rempah kari yg sudah di bancuh dengan sedikit air tadi dan kacau , biar sampai rempah masak dan terbit minyak.

Masukan semua santan dan kacau , biar kuah mendidih sekejap kemudian masukkan kerisik dan buah nenas . Masukkan garam dan gula secukup rasa dan terus kacau pajeri ini . Biarkan sampai nenas empuk , itu tanda pajeri sudah masak dan boleh la ditutup api . Dah pun masak....

1 comment:

  1. Sedap nyeee! Dah lame x makan pajeri nenas. Terliuq!

    ReplyDelete